9 дневна изумителна екскурзия в Пирин - тайните на Пирин!

Събота 8 Август 07:00 ч - 16 Август 22:00 ч
Национален парк "Пирин"

9 дневна екскурзия в Пирин - Тайните на Пирин - 9 дневен душевен еликсир! Приключения сред места, които рядко виждат масов турист, даряват душата със спокойствие, а сетивата с величие! :)

Ниво: Средно напреднали Научете повече за нивото

Програма:

Ден 1

Добре дошли в Национален парк Пирин! Предстоят ни дивни приключения сред най-красивата и непозната част на Планината. Събираме се стандартно на спирката на 280 на ул. Шипка в 7:00ч. и отпътуваме към Сандански и Попина лъка. Оттам поемаме пешеходно. Първият ни "базов лагер" е Спано поле, любимо място за душевен делириум! :) Следобяд се припичаме пред заслона и се срещаме с другата ни група, която ще е тук само за уикенда, а привечер се изкачваме на Спанополски чукар за залеза! Романтично начало на безкрайните 9 дни! :)

Преход 6ч. Денивелация: +1200м.; -500м.

Ден 2

След разкошната нощувка ни предстои и задушевна закуска и кафе! Без да си даваме зор се приготвяме за един разнообразен и шармантен ден! Днес ще посетим Георгийските езера и някои стрити от масовия турист Спанополски езера! Прекосяваме по диагонал Голямо Спано поле и излизаме на прозорчето с гледка към Георгийските езера. Дотук преходът е мек, по поляни. Но ние сме диви и се впускаме в поредното каменно приключение и се спускаме до самите езера. Ще видим и скритото езеро, както и несравнимия връх Георгийца - уникален в едно отношение, чиято тайна водачът ще разкрие! Връщаме се при билото (където сме оставили раничките) и се запътваме към тайнствени Спанополски езера! Ще се насладим на зъберите и отвесите на Спанополски чукар и Дончови Караули отблизо! Неусетно е станало следобяд и ние се прибираме към нашия уютен дом в заслона.

Преход - 8ч. Денивелация: +850м.; -850м.

Ден 3

Поемаме към втория базов лагер - Тевно езеро. На едно от Чаирските езера хвърляме раниците и се понасяме по любимия и назъбен Мозговишки рид! Ще се позабавляваме по билото му и ще си вземем раничките, за да акустираме на Тевно езеро, край което ще изпратим Слънцето от някой връх! :)

Преход - 8ч. Денивелация: +650м.; -200м. (без върха за залез).

Ден 4

Дивотиите набират скорост - поемаме към вездесъщия Дженгал и ще го изкачим, за да видим над 20 езера от темето му! След това ще слезем до Самодивските езера, за да направим разкошен обеден пикник! :) Следобяд, по избор, можем да се приберем към Тевно езеро по нормален път (Лява порта) или през бруталния Демиркапийски чукар!!! Залезът днес май ще е от Кралев двор!!! :) :) :)

Преход - 8ч. Денивелация: +750м.; -750м.

Ден 5

Днес ще се прицелим в тартора Каменица, а как ще стигнем до него зависи много от настроението на водача - дано се е наспал добре и да е бил добре хидратиран с бира предната вечер! :) Ден, осеян с много камъни и гледки, ден, който ще се помни дълго! Трета поредна нощувка в Тевно езеро.

Преход - 6ч. Денивелация: +500м.; -500м.

Ден 6

Нарамваме раничките и прехвърляме Беговишкия превал. Пред нас заблестява едно от чудесата на Пирин - Яловарника! Днес е неговият ден! Хвърляме раничките в подножието и се понасяме по безкрайните му морени. Горе щастието е неописуемо и се прегръщаме от радост! :) Слизаме внимателно и поемаме към х. Беговица - пореден уютен пристан за нашите щастливи души! :)

Преход - 7-8ч. Денивелация: +600м.; -1300м.

Ден 7

Днешният ден е не по-малко обаятелен и магнетичен - поемаме към х. Пирин през Кукленско езеро, Куклите и Голена - един брилянтен маршрут, който ще кулминира в тънещия в безвремие циркус Башмандра! Там генерално ще сме забравили за градския си живот, грижите и материалните неща! Ден, който ще ни хипнотизира и открехне нови дълбини в нашите души! :)

Преход - 7ч. Денивелация: +950м.; -1050м.

Ден 8

Ден 8 на нашето диво пиринско приключение ще е и най-дълъг като преход. Поемаме по дивата Демиркапийска долина и достигаме изумруденото Аргирово езеро. Гледката към Каменица е по-хубава от тази от Тевно езеро, но, уви, тук никой не идва, за да го установи... След заслужената почивка на брега на езерото, поемаме по склона на връх Ченгелчал и след умерено стръмен склон ще се озовем на билото, свързващо Джано и Ченгелчал, наричано още Малкото Конче. Гледката е паметна - върховете са остри, все едно сме в Алпите!!! Следва спускане към едни от най-неизвестните и в същото време блестящи Каменишки езера (нямат нищо общо в връх Каменица, тя дори не се вижда от тях)! За около 5 часа стигаме дотук от хижата и се отпускаме на необикновен и незабравим обяд! Над нас стръмно издига мощната си снага Кадиев рид, а Джано е много различен и още по-красив от този ъгъл! Поемаме обратно с мъка на сърце! Спускаме се обратно към хижа Пирин и установяваме, че това е най-приказния ден досега! :)

Преход - 10ч. Денивелация: +1250м.; -1250м.

Последен ден :(

Кулминацията на 9-дневното ни приключение в Пирин ще е срещата ни с уикендната група, която ще спи на вр. Хамбарташ - среща доста емоционална и зареждаща! След закуската поемаме по Демиркапийската долина и не след дълго подхващаме баира към Корнишкия превал, до който ще достигнем за общо 3 часа. С всеки метър нагоре гледките вцепеняват и всички се чудим как така досега не сме идвали тук, за да погледнем под този най-красив ъгъл Пирин! Следва изкачване на близкия връх Дядото, след което ще се спуснем в Корнишкия циркус и изумителното Горното Корнишко езеро - забележително разположено езеро между Главното пиринско било и Янузов рид. Едно от най-запомнящите се в Планината! Не ни се иска да напуснем това нереално красиво място, но имаме още емоции за този ден! Качваме се на назъбения Янузов рид и се забавляваме по билото му! Спускаме се по дългия склон към Демиркапийската долина и невидимо напускаме Пирин, в който останахме завинаги! :)

Преход - 10ч. Денивелация: +1200м.; -1550м.

Кликни на някоя снимка, за да видиш Галерията.

Цени:

 • При група от 5-6 души - единична цена 699лв
 • При група от 7-8 души - единична цена 639лв (групата ще е максимално 8-9 души)!

Цената включва:

 • Транспорт от София до София
 • Лицензиран планински водач
 • Организационна такса
 • Нощувки
 • Планинска застраховка

Цената не включва:

 • Храна - във всички хижи готвят вкусно, така че няма нужда да носим храна от цивилизацията. За обядите можем да си приготвяме сух пакет от хижите :)

Записване за екскурзията и плащане:

 • Записването за участие се осъществява чрез попълването на Заявката, която може да откриете в главното меню. Ние ще се свържем с Вас възможно най-скоро!
 • Заплащането се осъществява в брой или по банков път срещу издаване на съответния данъчен документ (касова бележка или фактура) по силата на чл. 113 и 114 от ЗДДС

Важно!

 • При рязка промяна на метеорологичните условия или други непредвидени ситуации, водачът може да върне групата от набелязания маршрут или предлага друг алтернативен вариант, съобразен с участниците!
 • При гъста мъгла и хлъзгав терен водачът може да променя и съкращава маршрута, единствено и само в интерес на здравето на участниците!
 • При група над 10 души присъства и втори планински водач, което не променя цената на услугата.
 • По желание на група от минимум 4 човека, даден маршрут може да бъде повторен на дати, различни от посочените в Календара !
 • По желание на фирми, някои от маршрутите могат да бъдат проведени като Тиймбилдинг за повече хора, като в тези случаи условията и логистиката се уговарят допълнително.

Екипировка:

 • обувки – с твърда подметка, удобни за камъни и влажни терени
 • раница до 50-60л.
 • щеки
 • гети
 • термо бельо, 2-3 тениски - не носете много - могат да се перат на хижите :)
 • пуловер, полар
 • връхно яке
 • шапка с козирка (за защита от Слънцето) + слънцезащитен крем
 • дъждобран
 • фенерче или челник
 • шише за вода и/или термус
 • запалка, кибрит
 • храна - сух пакет за първия ден
 • други - според личните нужди, по желание шалте (неопренова постелка)
 • лични документи

Намерете ни на