Предстоящи събития
Тридневна екскурзия в Гърция - изкачване на Митикас и Сколио в планината Олимп (кръгов маршрут) и посещение на удивителните водопади Едеса! :) 29-09-2023 Олимп - Траверс на Митикас и Сколио и водопадите Едеса (Средно напреднали) Двудневна екскурзия в Родопите - от Югово до Орешец по див маршрут през резерват Червената стена и бонус водопади и пещери! :) 30-09-2023 Уикенд в Родопите - от Югово до Орешец по диви пътеки (Средно Напреднали) "Изгубеният Рай": Част III - "Сбъдване" - двудневна екскурзия в Родопите - Космическата скала Олан кая, крепости и вцепеняващи гледки към яз. Боровица и кулминацията - билни махали с умопомрачителни панорами, засенчващи дори и Мумджидам!!! :) 07-10-2023 "Изгубеният Рай": Част III - "Сбъдване" - Родопи двудневна - Олан Кая, чутовни гледки към яз. Боровица и приключения около резерват Женда :) (Средно напреднали) 9 дневна есенна исихия в Източни Родопи - разтърсващи душата и сетивата енергийни места :) 07-10-2023 9 дни в Източните Родопи - веднъж в Родопите - завинаги там <3 (Начинаещи) Двудневна екскурзия в Рила - до хижа Грънчар през Мусала, Близнаците, Маришки и Юрушки чалове и връщане през Песоклива вапа, Ропалишките езера, Заврачица и Марица! 14-10-2023 Рила - до хижа Грънчар и обратно по кръгов маршрут и 6 върха (Средно напреднали) Двудневна екскурзия в Родопите - високо над долините на Юговска река и Сушица - скалните исполини Боровско Градище и Станчов камък - уикенд за истински ценители на родопските приключения, пасторални гледки и славни емоции! :) 21-10-2023 Родопи - Боровско градище и Станчов камък - уикенд над Борово и Лъки (Средно напреднали) Епична двудневна екскурзия в Пирин - траверс на Караулите, Спанополски чукар, Башлийска порта и Василашки чукар!!! Нощувка на любимото Спано поле :) 28-10-2023 Двудневна - траверс на Караулите и Василашки чукар (Средно напреднали) Чили, Боливия и Полинезия - Великденски остров, Атакама, несравнимото езеро Уюни, най-високият вулкан на света и приключения в Андите - 20 дни 10-11-2023 Чили - „Там, където свършва Земята“! Атакама, Боливия и Великденски остров! (Начинаещи) Еквадор - биоразнообразната еволюция на Земята! Най-зашеметяващото приключение на Алекстрек! Програма, включваща Галапагос, Амазония и Андите (3 седмици) 07-02-2024 Еквадор - Амазония, Галапагос, трекинг в Андите, китове и акули!!! (Начинаещи) Пътят Аустрал в Патагония - непознатата северна част на най-стихийната област на Земята!!! Различната Патагония:) 14-03-2024 Пътят Аустрал в Северна Патагония - пътешествие веднъж в живота! (Начинаещи) Перу - Кордилера Бланка /Андите/ - 4 дневен трекинг /спане на хотел и 1 хижа/! Мачу Пикчу, Наска, Колка каньон, Титикака, Планината-Дъга и нови изненади в програмата :) 11-05-2024 Перу - много от чудесата на Земята + 4 дневен трекинг в Кордилера Бланка! (Средно Напреднали)
Петък 11 Август 07:00 ч - 31 Август 22:00 ч
Pakistan, K2, Gasherbrums & Trango Towers

Култура, бит и величието на най-заледената, най-грандиозната и най-назъбената планина на света - Каракорум! Виртуозен преход до несравнимата Конкордия с възможност за приближаване на първенеца К2 /8611м/, Машербрум, Броуд пик, базовите лагери на Гашербрумите и кулите Транго!!! 14 поредни нощувки на палатки в несравнимия Каракорум!!! Пътуване между 3те най-високи планини на света - Хималаи, Каракорум и Хиндукуш и среща с 5 от 14те осемхилядници на Земята! :)

Ниво: Средно напреднали Научете повече за нивото

Трекинг до К2, Гашербрумите, Броуд пик, Машербрум, Транго тауърс, Чоголиза, ледника Балторо и безброй изумителни върхове - един триумф на приключенския дух, истинското общуване с най-хипнотизиращата планина на Земята и със себе си, едно ново приятелство, оставащо доживот - това с пакистанците! К2 - монументалният властелин на най-суровата и категорична планина в света - Каракорум /от тюркски - "Черни скали"/! Неизвестна за широката общественост, Каракорум е най-внушителната планина в света (за своите размери). Тя е разположена на север от най-северозападните части на Хималаите и се простира на 500км дължина и 350км ширина. Каракорум е най-заледената област на Земята, извън полярните кръгове! Почти 50% от нейната територия е покрита с ледници (в сравнение в Хималаите са по-малко от 20%). Височината на първенеца ѝ К2 - 8611м. - я нарежда на второ място в света! Ледникът Сиачен е втори по дължина на Земята /76км/, а в Каракорум са концентрирани 3 от първите 6 най-дълги ледници в света (другите са в Памир и Чилийска Патагония, но повече информация ще получите на място)! В Каракорум се издигат над 60 върха, високи над 7000м, някои от тях все още девствени, както и 4 от 14те осемхилядника на Земята - К2, Броуд Пик, Гашербрум 1 и 2! Местното наименование на К2 е Чогори /в превод от балти - "високата планина"/, а етимологията на К2 е доста интересна и позната на тесен кръг планинари и пътешественици. При картографирането на Планината, върховете са получили своите временни имена по реда на тяхното номериране и с буквата К (от Каракорум) отпред. К2 е бил втори в списъка, а когато впоследствие се е установило, че е втори по височина в света, краткият код "К2" е паснал идеално и неслучайно на този истински исполин и така става известен с това име! Други върхове като К1, К3, К4 и К5 са прекръстени и известни днес съответно Машербрум, Гашербрумите 4, 2 и 1. Първото му изкачване е дело на италианци през 1954г. и е свързано с доста скандална история, подробности за която ще научите на място! :)

Защо трекинг до базовия лагер на К2? - Ако горните редове не са ви помогнали да отговорите на въпроса, ще опитаме да ви дадем и нашето мнение. :) К2 се намира на повече от 10 дни път от последното населено място, което го прави един от най-изолираните райони на света! К2 е символ на непристъпност в алпийските среди - смъртоносният му облик придава по-особен ореол и респектира и най-великите катерачи на света - несъмнено е по-труден и изящен от Еверест - първенеца на Земята. Мечта на хиляди приключенци е дори и само да зърнат непристъпната му пирамида от Конкордия - мястото, където великите ледници Годуин Остин и Балторо се "сливат"! И най-вече защото миналата година проведохме един незабравим трекинг там, в който имахме късмет Планината да ни допусне и да прехвърлим превала Гондогоро-Ла!!! Да минеш по всяка една точка от този маршрут е едно истинско предизвикателство, което никога не се забравя, да се сблъскаш челно с Каракорум означава да си се наситил на планини преди това, защото всичко видяно преди Каракорум ще бледнее!!! 14 дни на палатки - най-първичния начин за сливане и усещане на Планината! Какво ще ви е необходимо ли?! - хубав спален чувал, хубав фотоапарат и приключенски дух, останалото оставете на нас, българския водач и опитния пакистански екип от носачи, готвачи и водачи!

Програмата ни в Пакистан включва не само достигането до района на К2, а и най-отдалечения и труднодостъпен базов лагер - този на Гашербрумите!!! Бонус и новост в програмата ни за 2023г е "отскачане" до базовия лагер на кулите Транго, което вече ще придаде съвършенство на изживяването ни! Разбира се, очаква ни доста Пакистански бит и култура и сприятеляване с изключително добрия местен народ - ще пътуваме през низ от вълшебни долини, зелени склонове, високи превали, черни пътища (наблъскани в джипове), ще се докоснем до Пътя на Коприната, Каракорумската магистрала и ще зърнем на длан неподражаемия, хипнотизиращия и уникален по рода си осемхилядник - Нанга Парбат /8126м./ - най-северния връх от веригата на Хималаите!!!!! 

Програма

Ден 1 

Полет София - Исламабад.

Ден 2

Закуска и 12 часово пътуване до Чилас отчасти по Каракорумската магистрала - едно от най-удивителните творения в целия свят! Ще минем през долината на река Инд и ще прехвърлим превал над 4200м.н.в.! Обяд в заведение по пътя (изхранването в Пакистан е поето на 100%). Фантастичен ден с много зеленина, който ще остави у нас убеждението, че Пакистан е надарен с най-красивата природа на Земята преди още да сме доближили дори Каракорум! Следвайки древния път на коприната, вечерта ще пристигнем в Чилас и ще се настаним за нощувка в хотел.

Ден 3

Закусваме и продължаваме още малко по Каракорумската магистрала, от която ще се отделим, за да навлезем в бруталното дефиле на пътя за Скарду (8ч), който е днешната ни цел и ще се возим в едни предизвикателни и незабравими часове на пътуване! По пътя при хубаво време ще видим Нанга Парбат - най-северозападният 8-хилядник на Хималаите и един от най-трудните върхове в света, богат на героична и трагична история, за която ще си говорим много на място! Обяд в заведение по пътя. Скарду /2350мнв/ е основен туристически и катерачен център на Пакистан. Той е портал към забележителни върхове и ледници на Каракорум, за които водачът ще ни разкаже на място! Настаняваме се в хотел за нощувка.

Ден 4

Днес пътуваме към Асколи /3050мнв/ с джипове. За около 7-8ч ще пристигнем до крайната точка, като вече ще се любуваме на истинската дивотия на пътя, всечен в огромните и стръмни склонове на Каракорум, точно както сме го гледали по филмите - най-предизвикателното пътуване за целия престой в Пакистан! Асколи е и последното населено място по маршрута към Конкордия и К2, както и първа наша нощувка на палатки! Купонът наистина започва! :)

Ден 5

Трекингът стартира по-леко с преход до Джола (Jhola) /3200мнв/ и ще ни отнеме 6 часа с почивките, като ще изходим около 20км разстояние с почти никаква денивелациял Ще преминем през първия ледник и то не кой да е - Биафо - един от най-дългите в света и втори в Каракорум след Сиачен! Лагерът е разположен край мястото, където река Панмах се влива в река Балторо. Над нас стърчат средно високи върхове - Бакордас, Бола и Чаричо. Настаняваме се в палатките, вечеряме и се приготвяме за залеза! :)

Ден 6

Преход до Пайджу /3400мнв/ - 6 часа. Отново 20км и почти никаква денивелация. Последен ден със зеленина около нас. Пайджу на езика балти означава сол. Вече се откриват гледки към едни от най-емблематичните каракорумски върхове-кули - Транго и Улибиафо!!! Емоцията расте и адреналинът ни държи будни до късно! Настаняване и нощувка.

Ден 7

Преход от Пайджу до Урдокас /4000мнв/. Урдокас се превежда като "счупен на 2 парчета камък". Първи изпитателен ден, защото ще вдигнем надморската височина, а и ще захладнее. Днес ще стъпим на митичния ледник Балторо и няма да напуснем ледниците следващите 10-11 дни! :) Преход 8ч.

Ден 8

Преход от Урдокас до Горо 2 /4300мнв/. Ghoro означава натрошена скала. Вече се радваме на много 7-хилядници, ще зърнем и първия си 8-хилядник - кой е той ще разберете на място!!! Преди лагера има красиво езеро, а самият лагер е последното зелено място за 10 дни напред!!! :) От лагера настройваме обективите, защото вече виждаме Броуд Пик /8047м/, Гашербрум 4, най-вече зашеметяващия Машербрум и Мустаг тауър! Великолепен ден, който ни главозамайва. Започваме да се аклиматизираме, защото предстоят още по-големи височини!  Преход 4-5ч.

Ден 9

Трек от Горо II до Конкордия /4600мнв/. Конкордия е едно от най-паметните места в света - тук се сливат ледниците Годуин Остин и Балторо и този "кръстопът" ни открива най-главозамайващите гледки в Планината и най-добрата гледка към К2!!! Около нас са 30 върха над 6000м и това ще остане завинаги в нас! Наблизо са и ледниците Абруци и Савоя. Шеметен ден, който ни препарира и разбираме защо Каракорум е неподражаемо, диво и извънземно място!!! :) Преход 5-6ч.

Ден 10

Почивен ден. Може да бъде използван за доближаване на К2 (базовия му лагер). Хубаво е да си починем, защото ще имаме нужда, особено с аклиматизационна цел. Ще обсъждаме К2 и останалите уникални върхове - история, героизъм и трагизъм...

Ден 11

Един от най-великите дни в живота ни и специалната ни изненада за Каракорум 2023г - преход до базовия лагер на Гашербрумите и нощувка там /4800м/!!! Днес ще видим още 2 осемхилядника и ще посетим един от най-затънтените райони не само на Каракорум, а и на Земята!!! А ледникът "Гашербрум" е известен като един от най-опасните в света - ще бъде на метри от нас от базовия лагер!!! Гашербрумите са едни от най-красивите върхове на Каракорум (повече за тях на място от водача), така че се пригответе за епохален ден! Преход 8ч.

Ден 12

Обратно към Конкордия. Всички гледки от вчера в обратен ред и ъгъл :) Нови 8ч преход и последна нощ на Конкордия - залезите и згревите от това място са несравними!!! :)

Ден 13

Спускане до лагера Кобурце /3700мнв/, койтъо се намира между Урдокас и Пайджу. От тук утре поемаме странично към базовия лагер на кулите Транго. Преход 6-7ч.

Ден 14

Трекинг до Базовия лагер на кулите Транго - зашеметяващи скални колоси, които привидно нямат качване, но имат своята славна история! Няма уважаващ себе си планинар, който да не е мечтал да застане редом до тези природни феномени, особено Безименната кула!!! :) Преход 6ч и настаняване на поредната и една от последните нощувки на палатка.

Ден 15

Връщаме се на добрия-стар ледник Балторо, от който вчера кривнахме. Спускаме се директно до познатия ни от качването Пайджу кемп /3400мнв/. Преход 7ч.

Ден 16

Днес сме обратно по познатия път до Джола /3200мнв/. Вече се затопля и очевидно "мирише" на цивилзацията, която ще достигнем утре в Асколи. Преход 5-6ч.

Ден 17

Преход до "базовия лагер" на експедицията ни - входната и изходна точка за тези безмилостни върхове - село Асколи. Взимаме си сърдечно "чао" с носачи и готвачи и се подготвяме за нови пътувания до дивите пътища на Пакистан. Преход 5-6ч.

Ден 18

Трансфер с джиповете до Скарду и първи хотел от 15 дни насам!!! :) Разходка из Скарду следобяд - има доста какво да се види! :)

Ден 19

Полет Скарду - Исламабад и разглеждане на града.

Ден 20

Резервен ден в случай, че няма полет в Ден 19 (което е доста вероятно). При липса на полет, 19 и 20 ден са като 2 и 3 ден в обратна посока. Разбира се, ще оставим време за разглеждане на Исламабад и гала (прощална) вечеря на уникално място! :)

Ден 21

Полети за България.

Забележка:

Туроператорът, в зависимост от условията (транспорт, настаняване, носачи, метеорологични условия и тн), може да промени някои дни от програмата! Подробности при записване!

Кликни на някоя от снимките, за да видиш Галерията

Цена: 6 699лв

Цената включва:

 • 100% от храната по време на пътешествието
 • Всякакви таксиметрови услуги в Пакистан по програмата
 • Всякакви превози джипове и бусове в Пакистан
 • Вътрешен полет Исламабад - Скарду или Скарду - Исламабад
 • Разрешителни за извършване на трекове в Каракорум
 • Нощувки в хотели - първите 3 и последните 3 дни.
 • Палатки и шалтета по време на трека. Спалните чували не са осигурени - носят се от България. Комфорт: -10 градуса
 • Носачи - лимит на човек - до 20кг. Над това тегло се заплаща допълнително.
 • Такси за входове на културни обекти.
 • Застраховка за цялото пътуване (подробности - при записване).
 • Лицензиран планински водач
 • Екскурзоводски услуги

Цената не включва:

 • Двупосочни самолетни билети от София до Исламабад
 • Бакшиши за носачите и готвачите
 • Пакистанска виза

Записване за екскурзията и плащане: Записване - 15 април 2023г!

 • Записването трябва да се осъществи най-късно до 15.04.2023г. с предплащане на 1/3 от крайната цена! При записване след 15 април, има опасност самолетните билети да поскъпнат. Финалното доплащане може да се разсрочи, но трябва да завърши половин месец преди започването на пътешествието.
 • Записването за участие се осъществява чрез попълването на Заявката, която може да откриете в главното меню. Ние ще се свържем с Вас възможно най-скоро!
 • Заплащането се осъществява в брой или по банков път срещу издаване на съответния данъчен документ (касова бележка или фактура) по силата на чл. 113 и 114 от ЗДДС

Екипировка:

 • обувки - трисезонни над глезените, маратонки, сандали 
 • спален чувал за -10 градуса
 • щеки
 • гети
 • уормъри за ръце и крака
 • ветроупорни дрехи
 • дебела връхна дреха
 • раници (жени: 40-50л; мъже: 60-70л) - голяма за носача и малка за туриста
 • термо чорапи
 • пуловер, полар, термо бельо - долно и горно
 • тениски, хавлия
 • дъждобран
 • дебела шапка, ръкавици - над 4000м е студено!
 • слънцезащитна шапка
 • фенерче или челник
 • хлорирани таблетки за филтриране на водата
 • шише за вода и/или термос
 • туристическо ножче
 • слънчеви очила с UV защита
 • слънцезащитен крем - с фактор над 50, крем против напукване на устни
 • запалка
 • маска за вятър
 • други - според личните нужди - фотоапаратът не е лоша идея :)
 • лични документи

Предстоящи събития - position bottom
Тридневна екскурзия в Гърция - изкачване на Митикас и Сколио в планината Олимп (кръгов маршрут) и посещение на удивителните водопади Едеса! :) 29-09-2023 Олимп - Траверс на Митикас и Сколио и водопадите Едеса (Средно напреднали) Двудневна екскурзия в Родопите - от Югово до Орешец по див маршрут през резерват Червената стена и бонус водопади и пещери! :) 30-09-2023 Уикенд в Родопите - от Югово до Орешец по диви пътеки (Средно Напреднали) "Изгубеният Рай": Част III - "Сбъдване" - двудневна екскурзия в Родопите - Космическата скала Олан кая, крепости и вцепеняващи гледки към яз. Боровица и кулминацията - билни махали с умопомрачителни панорами, засенчващи дори и Мумджидам!!! :) 07-10-2023 "Изгубеният Рай": Част III - "Сбъдване" - Родопи двудневна - Олан Кая, чутовни гледки към яз. Боровица и приключения около резерват Женда :) (Средно напреднали) 9 дневна есенна исихия в Източни Родопи - разтърсващи душата и сетивата енергийни места :) 07-10-2023 9 дни в Източните Родопи - веднъж в Родопите - завинаги там <3 (Начинаещи) Двудневна екскурзия в Рила - до хижа Грънчар през Мусала, Близнаците, Маришки и Юрушки чалове и връщане през Песоклива вапа, Ропалишките езера, Заврачица и Марица! 14-10-2023 Рила - до хижа Грънчар и обратно по кръгов маршрут и 6 върха (Средно напреднали) Двудневна екскурзия в Родопите - високо над долините на Юговска река и Сушица - скалните исполини Боровско Градище и Станчов камък - уикенд за истински ценители на родопските приключения, пасторални гледки и славни емоции! :) 21-10-2023 Родопи - Боровско градище и Станчов камък - уикенд над Борово и Лъки (Средно напреднали) Епична двудневна екскурзия в Пирин - траверс на Караулите, Спанополски чукар, Башлийска порта и Василашки чукар!!! Нощувка на любимото Спано поле :) 28-10-2023 Двудневна - траверс на Караулите и Василашки чукар (Средно напреднали) Чили, Боливия и Полинезия - Великденски остров, Атакама, несравнимото езеро Уюни, най-високият вулкан на света и приключения в Андите - 20 дни 10-11-2023 Чили - „Там, където свършва Земята“! Атакама, Боливия и Великденски остров! (Начинаещи) Еквадор - биоразнообразната еволюция на Земята! Най-зашеметяващото приключение на Алекстрек! Програма, включваща Галапагос, Амазония и Андите (3 седмици) 07-02-2024 Еквадор - Амазония, Галапагос, трекинг в Андите, китове и акули!!! (Начинаещи) Пътят Аустрал в Патагония - непознатата северна част на най-стихийната област на Земята!!! Различната Патагония:) 14-03-2024 Пътят Аустрал в Северна Патагония - пътешествие веднъж в живота! (Начинаещи) Перу - Кордилера Бланка /Андите/ - 4 дневен трекинг /спане на хотел и 1 хижа/! Мачу Пикчу, Наска, Колка каньон, Титикака, Планината-Дъга и нови изненади в програмата :) 11-05-2024 Перу - много от чудесата на Земята + 4 дневен трекинг в Кордилера Бланка! (Средно Напреднали)

Намерете ни на