Западна Стара планина - хижа Явор и върховете Трите Чуки и Голема Чука - чутовен зимен уикенд в Балкана!!!

Събота 18 Февруари 2023 07:00 ч - 19 Февруари 2023 20:00 ч
Западна Стара планина

Двудневна екскурзия в Западна Стара планина - съботно изкачване на вр. Голема Чука /1967м/, от който на длан се вижда първенеца на дяла - Миджур, нощувка в любимата хижа Явор и неделно изкачване на скалистия бастион връх Трите чуки /1938м/! Район, обгърнат в много мистика, величие и гръмки старопланински ландшафти! Приключение, споделено с приятели! :)

Ниво: Средно напреднали Научете повече за нивото

Ден 1

Каним ви на едно специално за нас място - хижа Явор - там, където беше коледно-новогодишно ни тържество за 2021г! Място с уют, басейн, сауна, парна баня и чутовни върхове, на които и алпийските ни планини могат да завидят!!! :) Събиране на групата сутринта в 7:00ч. на пилоните на НДК, откъдето поемаме приключението към Петроханския проход и село Чипровци и малко след него.. Ще пътуваме около 3,5 часа. Природата е много дива и красива и след всеки следващ завой пред нас се отваря гледка към девствените хребети на чипровския дял на Стара планина. Този уикенд имаме 2 сериозни цели - по една за двата почивни дни. Днес ще атакуваме вр. Голема Чука - централен връх от Чипровския Балкан, който предлага същисващи гледки на 360 градуса, включително котловините на Пирот и Бела Паланка в Сърбия!!! Очакват ни 770м денивелация нагоре до върха, така че това ще са едни приятни 3ч нагоре и около 2 надолу. Вълшебен ден със снегоходки, който ще завърши на топло, уютно и вкусно в любимата х. Явор (не забравяйте банските)! :)

Денивелация за деня: +/- 770м. Общ преход за деня 5ч.

Ден 2

Сутринта закусваме, пием чай и се настройваме за епичен преход и панорамни гледки!!! Знаейки характера на главното старопланинско било и вероятността за вятър, взимаме мерки и поемаме нагоре. Поемаме към главното било на Балкана, където е и граничната бразда със Сърбия. Днешната ни цел връх Три чуки е скалист и нелек, който от хижата изглежда крайно респектиращ! Очакват ни 1000м денивелация нагоре, които постепенно ще откриват смайващи панорами какво към долините, така и към храбрите старопланински била! След около 4-5 часа изкачване стъпваме гордо на този колосален връх и виждаме долу хижата като точица. Погледът ни се разстила почти до коритото на река Дунав, а под нас е впечатляващият язовир Огоста (и град Монтана, "кацнал" на северния му бряг) - един от най-големите в България! Радваме се, снимаме и се спускаме надолу. Силни емоции в един незабравим уикенд в дивия Северозапад! :) 

Денивелация за деня: +/- 1050м; Общ преход за деня 7-8ч. Вода в началото на прехода.

Цена: 189,99лв.

Цената включва:

Цената не включва:

Записване за екскурзията и плащане:

Важно!

Екипировка:

Ключови думи: Стара Планина, Intermediate